Kud god ili kudgod

Pitanje kako pravilno pisati prilog “kud god” ili “kudgod” često izaziva nedoumice. U crnogorskom i srpskom jeziku postoje određena pravila koja definišu kada se ova dva oblika koriste i koje je njihovo tačno značenje.

Ovdje ćemo detaljnije objasniti razliku između “kud god” i “kudgod”, navešćemo primjere pravilne i nepravilne upotrebe i na kraju izvesti zaključak.

Kud god ili kudgod?

Oblici “kud god” i “kudgod” nijesu istoznačnice. Iako potiču od istog priloga “kud” i riječce “god”, njihovo odvojeno odnosno sastavljeno pisanje mijenja značenje.

“Kud god” piše se odvojeno i ima značenje ‘bilo kuda, bilo kojim pravcem’. Odnosi se dakle na neodređeno mjesto i pravac kretanja.

“Kudgod” piše se sastavljeno i ima pojačano neodređeno značenje ‘nekuda, ne zna se kud’. Naglašava se da se ne zna tačan pravac kretanja.

Zašto se piše tako

Pravilo pravopisa je da se riječca “god” piše odvojeno kad ima značenje bilo kad, bilo gdje, bilo kako itd. Kad se želi pojačati to neodređeno značenje, “god” se piše sastavljeno.

Zato imamo “kud god” kad mislimo na neodređeno mjesto i “kudgod” kad je naglašeno da se uopšte ne zna pravac kretanja.

Primjer pravilno napisane rečenice:

Kud god krenem uvijek naiđem na neku ljepotu prirode.

Zaključak: Kud god ili kudgod

Ključna razlika između “kud god” i “kudgod” je u tome što prvi oblik označava neodređeno mjesto i pravac, a drugi pojačano neodređeno značenje gdje se uopšte ne zna pravac kretanja. Pravilna upotreba ovih oblika zavisi od namjere onoga koji govori ili piše. Nadamo se da je ovaj članak pomogao u razumijevanju kako pravilno koristiti ove priloge u svakodnevnom jeziku.

Scroll to Top