Prepričana Bajka o ribaru i ribici – Aleksandar Puškin

Bajko o ribaru i ribici je prelijeka priča koja daje jasnu pouku svima koji je pročitaju, a posebno djeci i đacima u školi. Popularna je lektira za osnovnu školu. Ovdje možete pročitati detaljno prepričanu Bajku o ribaru i ribici, kao i analizu djela, likova i citate.

Prepričano Bajka o Ribaru i Ribici

Na obali velikog, sinjeg mora živjeli su stari ribar i njegova žena u kolibi od gline. Život im je bio jednostavan: ribar je hvatao ribu, a njegova žena prela pređu. Njihovi dani su prolazili tiho, u skromnosti i jednostavnosti.

Prepričana Bajka o ribaru i ribici - Aleksandar Puškin
Bajka o ribaru i ribici ilustracija

Jednoga dana, ribar je bacio svoju mrežu u more i izvukao je punu samo mulja. Razmišljao je o svom teškom radu i maloj nagradi, ali nije gubio nadu. Kada je bacio mrežu po drugi put, izvukao je samo morsku travu. Bio je razočaran, ali nije odustao. Tek kad je mrežu bacio po treći put, izvukao je nešto nevjerovatno – zlatnu ribicu! Ribica nije bila obična; mogla je govoriti ljudskim glasom.

Ribica je molila ribara da je pusti nazad u more, obećavajući mu u zamjenu da će mu ispuniti bilo koju želju. Ribar, iznenađen i zbunjen, odluči da ne traži ništa za uzvrat i pusti ribicu natrag u vodu. Vrativši se kući, ispričao je svojoj ženi o nevjerovatnom susretu. Međutim, za razliku od ribara, njegova žena nije bila zadovoljna njegovom odlukom. Ljuta i nezadovoljna, naredila je mužu da se vrati na more i zatraži od ribice novo korito, jer je njihovo bilo staro i raspalo.

Poslušavši svoju ženu, ribar se vratio na more. More je bilo nemirno, ali zlatna ribica se pojavila. Kada je čula šta ribar želi, ribica je ispunila njegovu želju. Ribar se vratio kući i našao novo korito. Ali, njegova žena nije bila zadovoljna; htjela je više. Zatim je tražila kuću, potom titulu vlastelinke, a na kraju čak i da postane carica.

Svaki put kada bi ribar otišao na more, more bi bilo sve nemirnije, a zlatna ribica sve manje raspoložena da ispunjava želje. No, uprkos tome, ribica je ispunjavala sve zahtjeve ribarove žene. Ona je postala vlastelinka, pa carica, ali ni to je nije zadovoljilo.

Na kraju, njena pohlepa je dostigla vrhunac – htjela je postati vladarica mora i da joj zlatna ribica služi. Kada je ribar prenio ovu želju, zlatna ribica nije rekla ništa, samo je udarila repom o vodu i zaronila u dubinu. Ribar je dugo čekao, ali ribica se više nije pojavila. Vrativši se kući, ribar je zatekao samo staru kolibu i svoju ženu kako sjedi pored starog, raspalog korita.

Bajka o ribaru i ribici pouka

Ova priča nas uči o važnosti zadovoljstva malim stvarima, o opasnostima pohlepe i o tome kako nezasitna želja za više može dovesti do gubitka svega što se ima. 

Pažljivo pročitajte prepričanu lektiru Bajka o ribaru i ribici.

Prepričana Bajka o ribaru i ribici i ilustracija slika
Bajka o ribaru i ribici od Aleksandra Puškina

Analiza djela Bajka o ribaru i ribici

Ova bajka je klasična priča o pohlepi i posljedicama koje ona nosi. Puškin koristi jednostavne, ali moćne slike i događaje kako bi prikazao kako nezasita želja za više može dovesti do gubitka svega što se ima. Također, bajka istražuje teme zadovoljstva, skromnosti i zahvalnosti.

Najpoznatiji citati

“Zbogom pošla, ribo moja zlatna, Ne treba mi tvojega otkupa.”

“Ja ne htjedoh otkupa da uzmem, Već je pustih u to sinje more.”

Analiza likova

Ribar predstavlja skromnost i zadovoljstvo malim stvarima u životu.

Ribarova žena je kontrast ribaru; ona je nezadovoljna, pohlepna i nikada nije zadovoljna onim što ima.

Opis glavnog lika

Ribar je skroman i zadovoljan čovjek. On živi jednostavnim životom i ne teži bogatstvu ili moći. Njegova reakcija na zlatnu ribicu pokazuje njegovu čestitost i poštovanje prema prirodi.

Književni elementi

 • Motiv: Zlatna ribica kao simbol ispunjenja želja.
 • Simbolizam: More simbolizira beskrajne mogućnosti i nepredvidljivost.
 • Tema: Pohlepa i njene posljedice.
 • Stil: Jednostavan, ali slikovit jezik koji je privlačan i razumljiv deci.

Ova bajka je divan primjer kako klasična literatura može biti poučna i zanimljiva za djecu, pružajući im važne životne lekcije o vrijednostima i moralu.

Bilješke o piscu: Aleksandar Sergejevič Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin smatra se ocem ruske književnosti i jednim od najvećih ruskih pjesnika i pisaca. Rođen je 6. juna 1799. godine u Moskvi, Rusija, u plemićkoj porodici. Puškin je bio poznat po svojoj izuzetnoj darovitosti i inovacijama u ruskoj književnosti. Evo nekoliko ključnih tačaka iz njegovog života i karijere:

Obrazovanje i rani uticaji:

 • Puškin je stekao obrazovanje u Carskom liceju u Carskom Selu, prestižnoj školi za plemićku mladež. Ovo obrazovanje igralo je ključnu ulogu u oblikovanju njegovih književnih talenata.
 • Rani radovi su bili pod snažnim uticajem zapadnoevropske književnosti, kao i ruske narodne poezije.

Književna Karijera:

 • Puškin je autor mnogih poznatih dela, uključujući poeziju, drame, romane i bajke.
 • Njegova najpoznatija dela uključuju roman u stihu “Evgenije Onjegin”, drama “Boris Godunov”, i poeme “Ruslan i Ljudmila”, “Kavkaski zarobljenik”, i “Bronzani konjanik”.

Stil i Tematika:

Puškin je bio majstor različitih stilova i formi. Njegov rad se odlikuje elegancijom, jednostavnošću, dubinom i emotivnošću.

Tematski, njegova dela često istražuju složenost ljudskih emocija, nacionalni identitet, društvene i političke teme.

Utjecaj i Nasleđe:

 • Puškin se smatra osnivačem modernog ruskog književnog jezika, transformišući ruski jezik i prilagođavajući ga potrebama visoke književnosti.
 • Njegova dela su imala ogroman uticaj na kasnije generacije ruskih pisaca, uključujući Tolstoja, Dostojevskog, Čehova i mnoge druge.

Smrt i Sjećanje:

 • Puškin je umro 10. februara 1837. godine od posledica povreda zadobijenih u dvoboju. Njegova smrt je bila velika tragedija za rusku književnost.
 • Danas se sjećanje na Puškina čuva kroz brojne spomenike, muzeje i godišnje proslave njegovog života i dela širom Rusije i svijeta.

Puškinova djela i danas ostaju relevantna i cijenjena zbog svoje univerzalne teme, emotivne dubine i književne vještine. Njegov doprinos ruskoj i svjetskoj književnosti ne može se precijeniti.

Prepričane lektire za 4 razred osnovne

Scroll to Top