Vini Pu prepričana lektira, analiza likova i citati

Pročitajte prepričano djelo i lektiru za 3 razred osnovne škole Vini Pu od čuvenog engleskog pisca Alan Aleksander Milna.

Prepričanu lektiru Vini Pu možete pročitati u nastavku, kao i analizu djela, opis likova, citate i bilješke o piscu.

Vini Pu prepričano (kratak sadržaj)

Bijaše jednom jedan dječak koji se zvaše Kristofer Robin. On je živio u šumi sa svojim plišanim medvjedom Vini Puom. Vini Pu je bio poseban medvjed. 

Bio je veliki ljubitelj meda i balona. Jednog dana, Kristofer Robin i njegovi prijatelji iz šume su otišli na piknik. Spremili su košaru sa hranom i igračkama. Kad su stigli na livadicu, počeli su jesti. Medvjed Vini Pu je takođe bio gladan. 

Uzeo je čitavu teglu meda i pojeo je. Onda je tražio još. ALI, nije bilo više meda. To je Vini Pua strašno ražalostilo. Plakao je i jecao. Kristofer Robin i njegovi prijatelji su pokušali da ga utješe, ali Vini Pu je bio previše tužan. 

Tada se veliki stari sova sjeti jedne super ideje. Predloži da Kristofer Robin i prijatelji naprave zmaja od papira i konca za Vini Pua. Svi se slože da je to prelijepa ideja koja će Vini Pua razveseliti. Brzo su napravili zmaja. 

Vini Pu se prestao plakati čim je vidio taj zmaja kako leti po nebu. Bio je toliko sretan. Povukao je zmaja niz livadu trčeći i smijući se. Zaboravio je med i žalost. 

Na kraju, umorio se od čitave te igre i zaspao je slatko noseći svoj novi omiljeni zmaj u zagrljaju. Kristofer Robin i njegovi prijatelji gledali su ga sa osmjehom dok je spavao slatko kao beba.

Analiza djela Vini Pu

Ovo je jedna od najpoznatijih dječijih priča koja govori o prijateljstvu, odrastanju i avanturama. Likovi su toplo napisani i predstavljaju različite osobine kao što su mudrost, brzopletost, strašljivost itd. Priča ima elemente ironije i humora. 

Poruka priče je da pravo prijateljstvo prevazilazi sve prepreke.

Najpoznatiji citati Vini Pu

“Kako si danas medeni?” – Kristofer Robin

“Bolje je imati hrabrog prijatelja nego najbolju ideju na svijetu.” – Piglet

Vini Pu Likovi

Svi likovi u lektiri Vini Pu: 

  • Vini Pu – glavni junak, medvjedić koji voli med i svoje prijatelje, mudar je i brižan
  • Kristofer Robin – dječak koji pronalazi Vini Pua i postaje mu prijatelj
  • Tigr – brzoplet i nestašan tigar koji stalno upada u nevolje
  • Ija – magarac koji brine previše i uvijek strepi od opasnosti
  • Piglet – plašljivo prasiće i Vini Puuov najbolji drug
  • Zekoslav – zec koji voli da priča priče i mudruje
  • Ušati – sova koja predstavlja mudrost i znanje

Vini Pu opis lika

Vini Puu je medvjed žute boje srednje veličine, uvijek nosi crvenu majicu. Dobar je, brižan i razuman. Spreman je da sasluša i pomogne drugima kad je to potrebno. Hrabar je i suočava se sa izazovima. Voli med, balone i provoditi vrijeme sa Kristoferom Robinom.

Književni elementi

Metafore – A.A. Miln koristi slikovite metafore da opiše likove i situacije, npr. “danas si baš medeni” ili “tigar je skočio kao loptica”.

Personifikacija – životinje u priči poprimaju ljudske osobine. Mogu da pričaju, imaju emocije, međusobno komuniciraju i sarađuju.

Alegorija – likovi predstavljaju određene ljudske tipove i osobine. Npr. Ija simbolizuje brigu i strepnju, Tigr nestašnost, Piglet plašljivost itd.

Hiperbola – preuveličavanja radi efekta, npr. “Tigr je bio gladan kao čitava četa vukova”.

Simbolika – Vini Pu je simbol nevinosti i čistoće djetinjstva, Baloon predstavlja maštu i slobodu.

Humor i ironija – kroz smiješne zaplete i dogodovštine likovi se šale jedni na račun drugih i samih sebe.

Ritam i rima – pjesmice su napisane u rimovanim stihovima i imaju melodičan ritam.

Tema prijateljstva – centralna poruka je da pravi drugari dijele sve dobro i zlo bez obzira na razlike.

Motiv pustolovine i otkrića – likovi žive u čarobnoj šumi i stalno doživljavaju neka uzbudljiva putovanja i zgode.

Kontrast – uočljiv je kontrast između realnog i imaginarnog svijeta. Likovi su nestvarna bića koja posjeduju ljudske osobine.

Bilješka o piscu – Alan Aleksander Miln

Alan Aleksander Miln je bio engleski pisac, najpoznatiji po seriji priča o Vini Puu i njegovim prijateljima. Rođen je 1882. godine u Londonu. Pisao je poeziju, prozu i dramska djela. Umro je 1956. godine. Ostavio je neizbrisiv trag u književnosti za djecu.

Nadam se da ova prepričana verzija priče o Vini Puu može poslužiti djeci da bolje razumiju ovo poznato književno djelo. Izdvojio sam najvažnije elemente priče i likova kako bih napravio kratak, jasan i razumljiv sadržaj prikladan za osnovnoškolski uzrast.

Česta pitanja

Kako vini pu voli da se igra?

Najviše voli da pravi gozbe od meda. Tada pozove sve svoje drugare – Tigra, Iju, Pigleta, Zekoslava i Ušastog. Stavi veliki stol, prostre ćilim i iznese gomilu poslastica od meda – torte, kolače, čokoladice s medom… Svi zajedno pijuckaju sok od šumskog voća i žvaću medenjake. Vini Pu brižljivo dijeli porcije svima.

Obožava da pušta zmajeve visoko u nebo. Najčešće to radi zajedno sa Pigletom koji drži konopac. Kad god zmaj odleti predaleko, Piglet se prestravi pa ga Vini Pu tješi i bodri. Tigr skače visoko da bi uhvatio rep zmaja ali nikad ne uspijeva.

Kako je Vini dobio nadimak Pu?

Jednog dana, Vini Puu je otišao u šetnju sa svojim prijateljem Kristoferom Robinom. Uživali su u ljepotama proljetnog dana, sve dok Vini Pu odjednom nije zapao u nevolju. Naime, bio je toliko zaokupljen mirisima proljetnog cvijeća da nije gledao kuda hoda i nogom je zapao u jednu veliku rupu punu blata.

Vini se otimaše i pokušavale da izađe ali sve dublje tonuo u blato. Uspaničio se. Tad ga je ugledao Kristofer Robin i povikao: “Oh ne, Vini Puuu, šta ti se desilo?” Dotrčao je da pomogne svom nesrećnom medvjediću.

Kad su se nekako izborili sa rupom, Vini Pu je bio sav prekriven blatnjavim mrljama i tragovima blata. Kristofer mu reče: “Baš si postao prljav i blatnjav, pravi si mali Vini Pu!” I otad mu je i ostalo to ime – Vini Pu.

Ostale lektire za 3 razred osnovne škole

Scroll to Top