U kraljevstvu slova prepričano, analiza likova i najbitnija pitanja

Ovdje možete pročitati prepričanu prelijepu bajku i lektiru za 4 razred osnovne škole “U kraljevstvu slova”.

U kraljevstvu slova prepričana lektira analizira najbitnije događaje iz knjige, likove i daje odgovore na ključna pitanja. 

U kraljevstvu slova prepričano ukratko

Jednoga sunčanog jutra, dječak Luka se probudio spreman za novi dan pustolovina i igranja. No, kad je otvorio omiljenu slikovnicu shvatio je da nešto nedostaje – nestala su sva slova s njenih stranica! Bio je zbunjen i tužan. Odmah je otrčao do kuće najbolje prijateljice Nede da joj pokaže šta se dogodilo. Kad je Neda otvorila svoje knjige, vidjela je istu stvar – prazne stranice bez ijednog slova.

“Šta ćemo sada?” zapitao je Luka zabrinuto. “Bez slova nema priča, a bez priča nema knjiga ni učenja. Moramo ih pronaći!” složila se Neda. I tako su krenuli u potragu za nestalim slovima.

U kraljevstvu slova prepričano, analiza likova i najbitnija pitanja

Na putu su im se pridružili vjerni prijatelji – Bukvar, pametni pas koji obožava abecedu, Slovnik, stari mačak pun mudrih izreka, znatiželjni zec Slovčić, brzi svitac Slović, spretna vjeverica Slovka, pjevač cvrčak Slovaš i dobra vila Abeceda čuvarica slova. Zajedno su nastavili put kroz gustu šumu, nadmudrujući njene opasnosti i zamke.

Došavši do planine, prijatelji su se susreli sa zlim Zloduhom koji im je priznao da je on otjerao slova. Zlobuh mrzi knjige i učenje, i želio je da nestanu zauvijek. Naši junaci su mu jasno stavili do znanja da to neće dozvoliti. Nakon toga su nastavili penjati se uz strmu planinu na čijem se vrhu nalazila princeza Bajka u svojoj kristalnoj palati. Bila je tužna jer su joj nestala sva slova iz priča, ali darovala im je čarobni cvijet mašte koji će ih štititi na putu.

Hrabro društvo nastavilo je dalje, svladavajući opasnosti močvarnih bara i guste gluhomane šume. Na izlazu iz nje ugledali su dugu i shvatili da su blizu svog odredišta – zemlje Kraljevstva slova. Već iz daljine uzbuđeno su gledali veličanstvene tornjeve njenih dvoraca…

U kraljevstvu slova analiza djela

“U kraljevstvu slova” je maštovita bajka namijenjena najmlađima, koja zabavlja i educira. Kroz zanimljivu priču punu neočekivanih obrata, ona djecu uvodi u čarobni svijet slova i pisanja. Likovi su duhoviti i simpatični, radnja dinamična, a poruka mudra – trebamo cijeniti i čuvati znanje. Ovo djelo potiče kreativnost i razvija ljubav prema knjigama.

Najpoznatiji citati

“Slova su živa bića, treba ih čuvati.”

“Znanje je blago, a knjige riznice puna blaga.”

U kraljevstvu slova analiza likova

Glavni junaci su hrabri dječak Luka i djevojčica Neda, u čijem se društvu nalaze vjerni prijatelji – životinje Bukvar, Slovnik, Slovčić itd. Oni predstavljaju znatiželju, upornost i snagu prijateljstva. Suprotstavljen im je zli Zloduh koji mrzi knjige i znanje. Princeza Bajka i kraljica Abeceda pomažu junacima savjetima i čarobnim darovima. Slova su prikazana kao simpatična bića koja vole zabavu.

Opis glavnog lika

Luka je hrabar i bistar dječak koji voli čitati i učiti novo. Zbog nestanka slova osjeća tugu i krivicu. Odlučan je vratiti slova tamo gdje im je mjesto – u knjige. Uz pomoć vjerne Nade i ostalih prijatelja, on prolazi kroz mnoge opasnosti dok ne stigne do zemlje Kraljevstvo slova. Luka shvata važnost brige o znanju i knjigama.

Književni elementi

Ovo popularno djelo sadrži elemente bajke – postoje dobri i zli likovi, čarobni predmeti i bića, neočekivani obrati, poučna poruka. Također ima i elemente avanture – radnja prati junake na uzbudljivom i opasnom putovanju kroz nepoznate predjele.

Bilješka o Blaga Žurić

Blaga Žurić je poznata crnogorska književnica koja priče i slikovnice namijenjene djeci, u kojima na zabavan način približava znanje najmlađoj generaciji. Rođena je 1961. godine u Nikšiću, gdje i živi. “U kraljevstvu slova” je jedno od njenih najpopularnijih djela.

Najčešća pitanja za domaći rad

Zašto su slova pobjegla iz knjiga?

Slova su pobjegla jer ih je tjerao zli čarobnjak Zloduh koji mrzi knjige i znanje.

Napiši kako se zovu Lukini i Nedini prijatelji:

  • pas Bukvar
  • mačak Slovnik
  • svitac Slović
  • vjeverica Slovka
  • zec Slovčić
  • cvrčak Slovaš
  • dobra vila Abeceda
  • oko Vidimoko

Kako se zovu dječak i djevojčica koji im pomažu da dođu do slova?

Dječak se zove Luka a djevojčica Neda.

Ko spava u pećini?

U pećini spava zli Zloduh.

Koju biljku je princeza Bajka dala družini da ih štiti na teškom putu?

Dala im je cvijet mašte.

Kako se zove zemlja u kojoj su pronašli slova?

Zove se Kraljevstvo slova.

U šta se pretvorio Zloduh prošavši ispod duge?

Pretvorio se u dobru vilu.

Ko je bio duga?

Duga je bila princ Čarli.

Šta su Luka i Neda obećali slovima?

Obecali su da će ih čuvati i paziti.

Koju poruku nam ova bajka donosi?

Poruka je da trebamo cijeniti knjige, učenje i znanje.

Ostale lektire iz 4 razreda Osnovne škole:

Scroll to Top