Doživljaji mačka Toše prepričano – Branko Ćopić

U nastavku možete pričitati prepričanu lektiru Doživljaji mačka Toše kao i analizu glavnog lika i ostalih likova iz ovog sjajnog dječije književnog djela. Takođe i ključne događaje iz knjige koje možete koristiti za zadatke i teme u školi. 

Lektira Doživljaji mačka Toše prepričana 

“Doživljaji mačka Toše” je šarmantna priča o malenom mačku čije avanture pružaju čitaocima i djeci nevjerojatnu dozu radosti i topline. Pisac ove iznimne priče pažljivo je stvorio svijet u kojem Toše, mali mačak s velikim srcem, otkriva ljepotu života kroz svoje jedinstvene doživljaje.

Toše je simpatičan i znatiželjan mačić koji svojim nestašlucima osvaja srca čitatelja. Priča počinje kada Toše prvi put otvara svoje oči i otkriva čaroliju svijeta oko sebe. Kroz njegove oči, čitatelji doživljavaju radost otkrivanja, mačju znatiželju i neizmjerne mogućnosti koje svijet pruža.

Jedan od nezaboravnih trenutaka u knjizi je kada se Toše susreće s drugim životinjama u svom susjedstvu. Njegova prijateljstva s pticama, vjevericama i drugim mačkama donose toplinu i raznolikost u njegov život. Pisac uspješno prenosi poruku o važnosti raznolikosti i prijateljstva, bez obzira na različite oblike života.

Doživljaji mačka Toše prepričano - Branko Ćopić
Doživljaji mačka Toše, ilustracija

Toše se također suočava s izazovima, poput suočavanja s kišom ili traženjem hrskavog lišća u jesenjem vrtu. Ove jednostavne situacije postaju velike avanture u mačjem svijetu, ističući važnost svakodnevnih radosti i malih trenutaka u životu.

Autor vješto koristi slikovite opise kako bi dočarao Tošine doživljaje, stvarajući živopisnu atmosferu koja oživljava priču. Čitatelji će se lako poistovjetiti s Tošinim emocijama i doživljajima, stvarajući dublju povezanost s likom.

Osim toga, “Doživljaji mačka Toše” podstiču čitatelje na razmišljanje o važnosti pažnje prema životinjama i ljepoti prirode. Toše postaje ne samo mačak, već i simbol ljubavi prema životu i svemu što nas okružuje.

U završnom dijelu knjige, Toše odrasta, ali njegova duša ostaje vječno mlada. Priča završava s porukom o ljubavi, prijateljstvu i čudesima svakodnevnog života, ostavljajući čitatelje s osjećajem topline i inspiracije. “Doživljaji mačka Toše” su nezaboravno putovanje kroz mačji svijet koji ostavlja trag u srcima čitatelja, potičući ih da cijene ljepotu malih trenutaka u životu.

Ključni događaji iz knjige Doživljaji mačka Toše

Evo 5 ključnih događaja iz knjige “Doživljaji mačka Toše”:

  • Mlinar Trišo stavlja mačka Tošu u vreću i vozi ga da ga baci u rijeku zbog njegovih krađa hrane. Ovo je početak Tošinih avantura i bivanja zarobljenog u vreći.
  • Toma se nađe pored rijeke i dva miša pokušavaju da ukradu vreću misleći da je u njoj hrana. Kad shvate da je unutra mačka, u panici bježe. Ovo je zabavan trenutak i spas za Tošu.
  • Dva zeca takođe pokušavaju da ukradu vreću misleći da je unutra kupus. Kad čuju Tošino kriknutje, uplaše se i pobjegnu. Još jedna komična scena.
  • Nepoznati čovjek pronalazi Tošu u vreći pored rijeke. Misleći da je u njoj nešto vrijedno za prodati, uzima je sa sobom. Ovo je prekretnica, Toša dobija novog “gazdu”.
  • Na kraju, ispostavlja se da je Toma dio cijelog vremena pisao dnevnik svojih doživljaja. Pronalazak njegovog dnevnika je okvirna priča i objašnjava kako su saznati detalji njegovih avantura.

Analiza glavnog lika knjige Doživljaji mačka Toša

Mačak Toša je duhovit, domišljat i hrabar lik. Iako ponekad pravi nevolje i krade hranu, on ima dobro srce i spreman je pomoći drugima kad zatreba. Vidjeli smo to kad spašava miša iz zamke i kad se udružuje sa mišem i psom Šarovom da se bore protiv zajedničkog neprijatelja.

Toša je veoma bistar i snalažljiv. Smisli plan kako da pobijede medvjeda i spasi psa Šarova. Pokazuje veliku hrabrost suočavajući se sa mnogo većim i jačim protivnikom.

Iako je mačka, Toša gradi neočekivana prijateljstva sa mišem i psom i pokazuje da se različite životinje mogu ujediniti u borbi protiv zajedničke opasnosti.

Zaključujem da je Toša simpatičan, hrabar i domišljat junak, koji i u teškim situacijama zadržava vedrinu i spreman je na samožrtvovanje za svoje nove prijatelje. Njegov lik prenosi pozitivne poruke tolerancije, jedinstva i humanosti.

Analiza ostalih likova

Mlinar Trišo – Tošin vlasnik koji ga pokušava baciti u rijeku zbog krađa hrane. Iako ljut, ipak se teško odlučuje na taj čin jer voli svog mačka. Lik koji pokazuje unutarnju borbu između ljubavi i ljutnje.

Pas Žućo – Tošin neprijatelj koji mu zamjera zbog ukradene džigerice. Predstavljen kao tvrdoglav i osvetoljubiv lik.

Miš Prорok – Mali bijeli miš koji bježi u Tošin džak i postaje mu saveznik. Mudar je i filozofski nastrojen, često citira iz knjige sudbine. Simbolizira mudrost i predviđanje.

Pas Šarov – Uplašeni pas kojeg treba spasiti od medvjeda. Iako kukavica, ipak pristaje na savez sa mačkom i mišem. Razvija svoju hrabrost.

Medvjed Kruškotres – Glavni negativac, opasan medvjed koji pustoši usjeve i prijeti da će pojesti psa Šarova. Simbol neobuzdane pohlepe i razaranja.

Književni elementi lektire Doživljaji mačka Toše

“Doživljaji mačka Toše” obiluju različitim književnim elementima koji zajedno stvaraju živopisan svijet i privlače čitatelje. Evo nekoliko ključnih književnih elemenata prisutnih u knjizi:

Likovi

Glavni lik, mačak Toše, predstavlja srce priče. Njegova znatiželja, radost otkrivanja svijeta i međusobna povezanost s drugim životinjama čine ga snažnim i simpatičnim protagonistom. Ostali likovi, poput ptica, vjeverica i drugih mačaka, pridonose raznolikosti i dinamici priče.

Zemljopisno okruženje

Autor vješto koristi opise kako bi stvorio zemljopisno okruženje u kojem se odvijaju Tošini doživljaji. Bilo da istražuje vrt, susreće se s pticama u parku ili se suočava s kišom, opisi pružaju čitateljima dojam stvarnosti i pomažu im da se lakše povežu s Tošinim svijetom.

Značenje simbola

Različite situacije i likovi u priči često nose simboličko značenje. Na primjer, prijateljstvo između Toše i drugih životinja može simbolizirati važnost međusobnog razumijevanja i suradnje. Autor koristi simbole kako bi dodao dubinu priči i potaknuo čitatelje na razmišljanje.

Stil pripovijedanja

Stil pripovijedanja u knjizi može varirati od nježnog i emotivnog do humornog i šarmantnog. Autor koristi jednostavan jezik koji je pristupačan širokom spektru čitatelja, posebno ciljajući na djecu, ali istovremeno pruža dovoljno dubine da zadrži interes odraslih.

Tema

Tema priče o Toši može obuhvatiti ljubav prema prirodi, važnost prijateljstva, radost otkrivanja i cijenjenje malih životnih trenutaka. Ove teme često prepliću jedna drugu, stvarajući snažnu osnovu za emotivno povezivanje s čitateljima.

Dijalog

Dijalozi između Toše i drugih likova doprinose dinamici priče. Autor vješto koristi dijaloge kako bi razvijao likove, otkrivao njihove osobnosti i unapređivao radnju.

Atmosfera

Kroz opise okoline, događaja i likova, autor stvara određenu atmosferu koja može varirati od veselog i razigranog do sentimentalnog. Atmosfera je ključna za prenošenje emocionalne dubine priče.

Biljaške o piscu Branko Ćopić

Branko Ćopić bio je istaknuti jugoslavenski književnik, rođen 1915. godine u Hašanima, kod Bosanskog Petrovca, u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 1984. godine u Beogradu, u Srbiji. Njegovo ime ostaje uklesano u književnoj povijesti jugoslavenskog prostora, a njegova dela i danas ostavljaju dubok trag među čitateljima.

Evo nekoliko bilješki o Branku Ćopiću:

Obrazovanje i mladost:

Ćopić je odrastao u siromašnoj seoskoj obitelji, a prve korake u obrazovanju napravio je u selu, gdje je pohađao osnovnu školu. Nakon završetka srednje škole u Banjoj Luci, upisao se na Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je studirao jugoslavenske jezike i književnosti.

Književni počeci:

Ćopić je svoj književni put započeo kao pjesnik, a prvi put je stao pred čitateljsku publiku s pjesmama objavljenim u časopisu “Mlada kultura”. Njegovi rani radovi bili su oblikovani ruralnim i seoskim temama, odražavajući njegovo duboko povezivanje s rodnom Bosnom.

Angažman u NOB-u:

Tokom Drugog svjetskog rata, Ćopić se pridružio partizanskom pokretu i bio je aktivan borac. Njegova iskustva iz ratnog razdoblja imala su dubok utjecaj na njegovo stvaralaštvo, a kasnije je pisao o hrabrosti, patnji i ljubavi ljudi koji su sudjelovali u Narodnooslobodilačkom ratu.

Književni opus:

Ćopićev književni opus obuhvaća različite žanrove, uključujući poeziju, prozu i drame. Njegova poezija često je oblikovana lirskim tonovima, prikazujući ljubav prema prirodi, selu i ljudima. Međutim, najpoznatiji je po svojim proznim djelima, posebno zbirkama priča kao što su “Priče iz šume” i romanu “Borci i bjegunci”.

Humor i toplina:

Ćopićev književni stil često je obilovao humorom, toplinom i jednostavnošću. Njegove priče često su bile pune duhovitih likova, a jezik je bio blizak svakodnevnom govoru. Ovaj pristup pridonio je širokoj popularnosti njegovih djela među čitateljima svih uzrasta.

Nagrade i priznanja:

Branko Ćopić dobio je niz književnih nagrada i priznanja za svoj doprinos književnosti, uključujući NIN-ovu nagradu za roman “Borci i bjegunci” 1959. godine.

Tragični kraj:

Ćopićeva karijera i život završili su tragično. Godine 1984., u dobi od 69 godina, pronađen je mrtav u beogradskom naselju Senjak. Njegova smrt ostala je misterij, iako se pretpostavlja da je počinio samoubojstvo.

Branko Ćopić ostaje trajna figura u jugoslavenskoj književnosti, a njegova dela i danas žive kroz širok krug čitatelja koji cijene njegovu jednostavnost, humor i duboku povezanost s ljudskim iskustvom.

Nadam se da ste uživali u čitanju lektire Doživljaji mačka Toše prepričane sažeto i jednostavno da je sva djeca razumiju. Takođe i u analizi likova Doživljaja mačka Toše.

Scroll to Top