Meri Popins prepričana lektira, analiza djela i likova – P.L. Travers

Meri Popins prepričana lektira

Jednog vjetrovitog dana u Londonu, porodica Benks (Banks) je bila u velikom problemu. Imali su četvoro djece: Džejn (Jane), Majkla (Michael), Džona (John) i Barbaru (Barbara), ali nijesu imali dadilju koja bi se brinula o njima. 

Gospođa Benks je bila očajna jer nijedna dadilja nije htjela da ostane zbog nestašluka djece. Ali tog dana, nešto neobično se desilo.

Na vratima se pojavila žena u plavom kaputu, sa šeširom i kišobranom u ruci. Predstavila se kao Meri Popins i rekla da je došla da bude njihova nova dadilja. Djeca su odmah primijetila da je Meri Popins posebna – mogla je da leti pomoću svog kišobrana i radila je stvari koje niko drugi nije mogao.

Meri Popins je uvela red u kuću Benksovih. Svakog dana je vodila djecu u avanture koje su bile čarobne i nezaboravne. Jednog dana su posjetili park gdje su ušli u crtež na pločniku i proveli divan dan sa životinjama koje govore. Drugog dana su otišli do prodavnice u kojoj je sve bilo napravljeno od đumbira. Svaki dan sa Meri Popins bio je pun iznenađenja i magije.

Džejn i Majkl su brzo zavoljeli Meri Popins, iako je bila stroga i uvijek tražila da budu poslušni. Naučili su mnogo od nje – ne samo o svijetu oko sebe, već i o važnosti ljubaznosti, poštovanja i brige za druge.

Jednog dana, kao što je neočekivano došla, Meri Popins je iznenada odlučila da ode. Djeca su bila tužna, ali su znala da je vrijeme koje su proveli sa njom bilo posebno. Gospođa i gospodin Benks su bili zahvalni što je Meri Popins donijela toliko radosti i reda u njihov dom.

Analiza likova u lektiri Meri Popins

Meri Popins: Meri Popins je centralni lik priče. Ona je čarobna dadilja koja ima sposobnost da stvori nevjerovatne avanture za djecu. Iako je stroga i zahtjevna, ona je takođe ljubazna i brižna. Meri Popins uči djecu važne životne lekcije kroz svoje neobične metode.

Džejn: Džejn je najstarija ćerka u porodici Benks. Ona je radoznala i voli avanture. Džejn brzo prihvata Meri Popins i postaje joj bliska, učeći mnogo od nje.

Majkl: Majkl je Džejnin mlađi brat. On je nestašan i često upada u nevolje, ali uz pomoć Meri Popins, postaje bolji i odgovorniji dječak.

Gospođa Benks: Gospođa Benks je majka djece. Ona je ljubazna i brine za svoju porodicu, ali je često preopterećena obavezama. Dolazak Meri Popins joj donosi olakšanje.

Gospodin Benks: Gospodin Benks je otac porodice. On je zauzet poslom i često nema vremena za svoju djecu, ali na kraju priče shvata koliko su mu djeca važna.

Analiza djela

Djelo “Meri Popins” je priča o magiji, porodičnoj ljubavi i važnosti djetinjstva. Kroz neobične avanture sa Meri Popins, djeca uče važne lekcije o životu, poštovanju i ljubavi prema drugima. P.L. Travers koristi lik Meri Popins da pokaže kako mašta i čarolija mogu unijeti radost i promjene u svakodnevni život.

Priča takođe ističe značaj porodice i međusobne brige. Dolazak Meri Popins ne samo da donosi red i disciplinu, već i zbližava porodicu Benks. Na kraju, svi članovi porodice su srećniji i povezaniji, zahvaljujući lekcijama koje su naučili od Meri Popins.

Najbitnija pitanja

  1. Kako je dolazak Meri Popins promijenio porodicu Benks? Dolazak Meri Popins je donio red i disciplinu u kuću Benksovih. Djeca su naučila važne lekcije o ljubaznosti, poštovanju i brizi za druge. Porodica je postala srećnija i povezanija.
  2. Šta Meri Popins simbolizuje u priči? Meri Popins simbolizuje čaroliju i maštu koje mogu unijeti radost i promjene u svakodnevni život. Ona takođe predstavlja mudrost i ljubav koje su ključne za dobro vaspitanje djece.
  3. Koje su glavne teme djela “Meri Popins”? Glavne teme su važnost porodice, značaj djetinjstva, moć mašte i čarolije, i vrijednost ljubaznosti i poštovanja.

Citati

  1. “Sve je moguće, čak i nemoguće.” – Meri Popins
  2. “Svaka avantura sa Meri Popins je magična.” – Džejn
  3. “Meri Popins nas je naučila da budemo bolji ljudi.” – Majkl

Književni elementi

Žanr: Knjiga “Meri Popins” spada u dječiju literaturu sa elementima fantastike i magije.

Stil: P.L. Travers piše jednostavnim i razumljivim jezikom, što knjigu čini pristupačnom djeci. Kroz opisne dijelove i dijaloge, autorica uspješno prenosi čarobnu atmosferu priče.

Tema: Glavne teme su porodica, mašta i čarolija, ljubaznost i poštovanje.

Ton: Ton knjige je topao i pozitivan, sa naglaskom na avanture i učenje kroz zabavu.

Motivi: Motivi uključuju čaroliju, avanturu, porodicu, učenje i ljubaznost.

Bilješke o piscu

P.L. Travers, pravim imenom Pamela Lindon Travers, rođena je 9. avgusta 1899. godine u Australiji. Najpoznatija je po seriji knjiga o Meri Popins, koja je prvi put objavljena 1934. godine. Travers je bila fascinirana mitologijom i folklorom, što se odražava u njenom pisanju. Umrla je 23. aprila 1996. godine u Londonu, ostavljajući iza sebe nasljeđe koje i dalje inspiriše djecu širom svijeta.

Lektire za 5 razred osnovne škole

Scroll to Top