Alisa u zemlji čuda prepričana lektira

“Alisa u Zemlji čuda” je klasična dječja priča koju je 1865. godine napisao engleski matematičar, dijakovski profesor Charles Lutwidge Dodgson pod pseudonimom Lewis Carroll.

Glavna je junakinja Alisa, koja jednoga dana ugleda Bijelog zeca kako žuri i odluči poći za njim. Upada u zečju rupu i pronalazi se u podzemnom carstvu Zemlje čuda, fantastičnom svijetu u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Pročitaje prepričanu Alisu u zemlji čuda i opise svih likova u nastavku.

Alisa u zemlji čuda prepričana

Bila je to mlada djevoka. Zvala se Alisa. Sjedjela je pored svoje sestre na obali rijeke kada odjednom Bijeli zec projuri pored nje, govoreći sam sa sobom o tome koliko kasni. Alisa ga je instinktivno pratila niz zečju rupu. Zatim pada i pada. Vrijeme i gravitacija kao da staju, tako da može istražiti police i predmete na zidovima tunela. Na kraju tunela, ona se nalazi u dugačkom hodniku, okružena zaključanim vratima svih veličina. Ona pronalazi ključ, koji otvara najmanja vrata od svih, ali ona je prevelika da stane u idilični vrt unutra.

Alisa pronalazi bocu s natpisom na kojoj piše “PIJ ME” koju vjerno ispija i osjeća kako se smanjuje, ali iako je uskoro odgovarajuće veličine za vrata, više ne može doći do ključa za nju. Pojavi se torta sa natpisom „POJEDI ME“ pa je ona pojede i raste, ali ona previše naraste i ubrzo napuni ogromnu dvoranu i počne da plače. 

Dok plače, njene velike suze formiraju bazen na podu hodnika. Ponovo se skuplja i oklizne i odnese je bazenom. Bazen zauzimaju još neki plivači, uključujući miša, s kojim se Alisa pokušava sprijateljiti. Ali ona ne može a da ne priča o svojoj mački, Dini, za kojom jako nostalgiju i koja užasava Miša. Životinje se na kraju okupljaju na obali bazena i raspravljaju kako da se osuše. Dodo predlaže Caucus-trku, koja je haotična trka bez pravila u kojoj svi pobjeđuju. Alisa daje nagrade, ali kada ponovo spomene svoju mačku, životinje odjure i ona ostaje sama.

Bijeli zec se vraća, izgubivši rukavice, i zamijenivši Alisu sa svojom sluškinjom, traži od nje da ih donese. Tako Alisa odjuri u njegovu kuću. Ona ulazi i pronalazi još jednu tortu, pa je jede u nadi da će narasti na svoju prvobitnu veličinu, ali opet naraste do ogromnih razmjera i Bijeli zec se vraća kako bi pronašao ruke i noge kroz svoje prozore i dimnjak. Natjerao je svog vrtlara i neke druge životinjske sluge da je uklone – pokušavaju sve vrste metoda, na kraju bacajući kamenčiće na nju. 

Ovi kamenčići se pretvaraju u kolače kada stignu do nje, a ona ih pojede i ponovo se skupi i pobjegne iz Zečje kuće u obližnju šumu.

Ovdje Alisa susreće još čudnije društvo. Prvo, ona nailazi na ogromno štene, a zatim na gusjenicu koja sjedi na vrhu gljive i ispituje Alisa o njenom identitetu. Alisa više uopće nije sigurna ko je i, kada pokuša da izrecituje pjesmicu koju je znala napamet, ispadne sva zbrkana. Gusjenica joj kaže da pojede gljivu. Ona proba jednu stranu gljive i otkrije da je ona smanjuje pa brzo pojede drugu stranu, zbog čega raste, ali uglavnom u vratu. Vrti se iznad šume, plašeći goluba, koji je optužuje da je zmija. Ona pojede dio gljive koja se skuplja i ugleda kućicu na kojoj se nalazi Žabac Lakaj, koji je dobio poziv za vojvotkinju da prisustvuje turniru u kroketu Kraljice srca.

Unutar ove kuće, vojvotkinja doji mladunče, a kuharica ima bijes. Svi kijaju zbog paprike koju kuvarica posipa posvuda. Vojvotkinja je užasno raspoložena i grubo se obraća Alis prije nego što joj baci bebu. Alisa odlučuje da izvede bebu napolje kako bi je spasila od kuvarskih letećih lonaca i tiganja, i upoznaje Češirskog mačka, vojvotkinjinu radoznalu mačku koja se cereči. Mačka pomaže Alisi da pronađe put. Kaže da u jednom pravcu živi Šeširdžija, au drugom, Martovski zec. Oboje su ludi, kao i svi u zemlji čuda, uključujući Alisu, tvrdi on. Beba se u međuvremenu pretvorila u malo prase. Alisa odlazi u pravcu Zeca, ali kada ga pronađe, on pije čaj u bašti sa Šeširdžijem i puhom.

Šeširdžija ispaljuje zagonetke na Alisu i veoma je zainteresovan da s njom razgovara o svojstvima Vremena. On joj priča o tome kada je “ubio Time” dok je pjevao pjesmu za kraljicu u martu (kada je Zec poludio). Alisa je dosadilo da je ne slušaju i napušta zabavu. Ubrzo nailazi na drvo sa malim vratima i koristi gljivu koja se smanjuje da bi došla do prave veličine za ulazak. Konačno se nađe u prekrasnoj bašti kojoj je težila. Ona ulazi i upoznaje neke baštovane, koji su ravni i kartonski poput igraćih karata, zabrinuto brinu o grmovima ruža Kraljice srca. Stiže kraljičina povorka, čitav set karata za igranje, noseći toljage, dijamante i srca. Kraljica manično vlada nad svima i redovno naređuje da se karte koji je razočaraju ili na bilo koji način iznerviraju pogube – već je vojvotkinju osudila na odrubljivanje glave.

Kraljica vodi Alisu da se pridruži igri kroketa. To nije vrsta kroketa na koju je Alisa navikla – umjesto batina i kuglica, kraljičina verzija koristi flamingoe i ježeve, koji postaju prilično neposlušni kada ih Alisa pokuša koristiti. Takođe, niko se ne smenjuje, pa je na terenu odjednom nered sa životinjama i kartama. Kraljica se jako razbjesni, zove fili masovna pogubljenja. U međuvremenu, Češirski mačak se vratio i pravi probleme s kraljem, ali kada ga kraljičini službenici pokušaju uhvatiti, on nestaje. Dakle, igra je napuštena i kraljica skreće pažnju na Alisu.

Kraljica misli da bi Alisa trebala da upozna Mock-Turtle i da čuje njegovu istoriju, pa je Alisa odvela da ga vidi njegov stari prijatelj, Grifon. Lagana kornjača polako i tužno priča svoju priču i ubrzo se zanese prisjećanjem na Kadril jastoga i prateće pjesme koje on i Grifon pjevaju za Alisu. Alis tada počinje da priča svoju priču i ponovo otkriva da je zaboravila određene rime i pesme, pa odustaje da priča o svojim avanturama, a Lažna kornjača započinje pesmu o supi. Prekine ga zvuk kraljice koja glasno započinje suđenje Vatu.

Sudnica je puna stvorenja koje je Alisa srela u zemlji čuda. Kralj Srca je sudija, a porotnici su kolekcija glupih životinja. Bijeli zec priča priču o Zločevitom zločinu. Optužen je da je ukrao neke kolače koje je napravila kraljica. Prvi svjedok je Ludi šeširdžija. Počinje opisivati dotični dan, ali ga Zec stalno prekida, a kralj mu prijeti pogubljenjem i poziva sljedećeg svjedoka. Vojvotkinjin kuvar dolazi na štand, ali svađa oko sastojaka kolača zaustavlja napredak. Na Alisino zaprepaštenje, pozvana je kao posljednji svjedok. Do tog vremena, ona je ponovo narasla do veličine diva i ruši porotnike koji lete dok ustaje da zauzme stav. Otkriven je još jedan dokaz, pismo navodno od Vaplja, iako nema potpis. Alisa pokušava odbraniti Zlobnjaka, ali Kraljicu Srca ne zanima ništa dalje, ona samo želi da preskoči na izricanje presude. Ali do sada, Alisa je porasla ne samo u stasu, već iu samopouzdanju. Neće sebi dozvoliti da se plaši paketa karata.

U ovom trenutku, Alisa se budi na obali pored svoje sestre. Ona prepričava svoje avanture, a zatim odlazi, ostavljajući svoju sestru da i sama razmišlja o Zemlji čuda i zamisli kakva će Alisa biti kao odrasla žena.

Analiza likova u Alisi u zemlji čuda

U nastavku pročitajte analizu likova iz lektire Alisa u zemlji čuda. 

Alisa – Heroina djela i sanjarka Zemlje čuda; ona je glavni lik.

Alisina sestra – Ona čita knjigu “bez slika i razgovora”. Alisina dosada sa sestrinom knjigom navodi je da zaspi i sanja svoje avanture u zemlji čuda.

Bijeli zec – Prvo stvorenje koje Alisa vidi u zemlji čuda. On vodi Alisu niz rupu u Zemlju čuda; zamjenjuje Alisa sa svojom sluškinjom, Mary Ann, i naređuje joj da uzme njegove rukavice i lepezu. On je sudski glasnik za suđenje Ludju srca.

Miš – Prvo stvorenje koje Alisa vidi dok pluta u bazenu vlastitih suza. Miš nudi da osuši sva stvorenja govoreći im o “suvoj” istoriji. On Alisi ispriča svoju tužnu priču, a ona je predstavljena na stranici u obliku mišjeg repa.

Patka – Jedna od menažerije u lokvi suza. On se raspravlja sa Mišem oko značenja “to”.

Dodo – Jedna od životinja u lokvi suza; on predlaže Caucus-trku.

Lory (papagaj) – Životinja u lokvi suza. Svađa se sa Alisom oko svog autoriteta i odbija da otkrije svoje godine.

Orao – životinja u bazenu suza.

Stara životinja rakova u bazenu suza.

Stara svraka – Još jedna životinja u lokvi suza.

Kanarinac u bazenu suza. Kanarinac se vrijeđa što Alisa opisuje apetit svoje ljubimce mačke Dine za pticama.

Mačka Dina – Alisa koja živi iznad zemlje.

Pat, sluga Bijelog zeca. Naređeno mu je da izbaci Alisa iz kuće Bijelog zeca, ali umjesto toga natjera Guštera Bila da uđe u kuću. Pat priča s brogom.

Mladi gušter Bill Drugi sluga Belog zeca; on bezuspešno pokušava da izbaci Alisu iz kuće Belog zeca.

Štene Jedna od nepersonificiranih ili neanimiranih životinja; on je monstruozne veličine (Alisi), i umalo zgnječi Alisu u svojoj zaigranosti nakon što je pobjegla iz kuće Bijelog Zeca.

Gusjenica Lik koji puši vodenu lulu kojeg Alisa pronalazi na pečurki. On je neprijatan i uvredljiv za Alisa. Ali on joj daje znanje o gljivi koja mijenja rast.

Otac William Starac koji je tema pogrešno shvaćene pjesme koju Gusjenica traži od Alisa da recituje. Umjesto etičkog “modela” za mlade, otac Vilijam postaje, u Alisinom recitalu moralne pjesme, korumpirana figura.

Sin oca Williama Pitajući sin oca Williama.

Golub Golub kokoš napada Alisu jer je Alisin vrat izobličila gljiva u oblik zmije. Golubov pogrešan identitet Alisa je ojačan kada ona prizna da je jela jaja dok je bila iznad zemlje. Golub zbunjuje dio Alise (Alisin vrat i njen ukus za jajima) za ono što smatra “kvalitetom za identifikaciju” zmije.

Riba-Lakej – Sluga Kraljice Srca koji vojvotkinji dostavlja kraljičinu pozivnicu (za zabavu s kroketom).

Žaba-lakaj Vratar vojvotkinjine kuće. Prima pozivnicu za Kraljičinu zabavu za kroket za Vojvotkinju. On zafrkava gluposti – sa varijacijama – Alisa.

Vojvotkinja Ludi ljudski karakter užasnog fizičkog aspekta i perverzne naravi. Ona zlostavlja svinju/bebu i baci ga Alisa. Kasnije, ona moralizira sa Alisom na zabavi s kroketom. Ona bježi iz vrta nakon što je uvrijedila Kraljicu srca. Ranije je vojvotkinja uhapšena i zatvorena, pod izrečenom kaznom, zbog toga što je kraljici izboksala uši.

Kuvar Vojvotkinjin kuvar. Baca lonce i tanjire, ali nikoga ne udara, iako je jedan tanjir Žablji Lakaju okrznuo nos. Njeno neselektivno tresenje mlinom za paprike izaziva kijanje svih u vojvotkinjinoj kući, posebno prase/bebe, koje vrišti i plače.

Češirski mačak Prvi put se pojavljuje u kuhinji sa vojvotkinjom, kuvarom i svinjom/bebom. Mačka je uvijek nasmijana. Nakon što je napustila vojvotkinjinu kuću, Alisa pronalazi Mačku na stablu. Alisa pokušava da ga uvuče u ozbiljan razgovor, ali on joj odgovara glupim pitanjima i odgovorima. On nestaje i ponovo se pojavljuje, a ponekad se vidi samo njegova glava ili njegov zagonetni osmijeh. U sljedećem do posljednjeg poglavlja, on osujećuje naredbu kraljice i kralja srca da ga pogube tako što mu je vidljiva samo glava — dakle, nema glave za odsječenje. On usmjerava Alisa na ludu čajanku Martovskog zeca.

Martovski zec Domaćin lude čajanke. On i još jedan gost, Ludi Šeširdžija, pokušavaju da udave trećeg gosta-stanovnika, Puha.

Ludi šeširdžija Još jedan gost-rezident na Mad Tea-Party. Objašnjava Alisi zašto se čajanka uvijek održava u šest sati i zašto je vrijeme uvijek šest sati. Šeširdžija i personificirano Vrijeme su se posvađali, a Time odbija dopustiti da se čajanka završi. Šeširdžija ispituje Kralj na suđenju Ludu srca; on i martovski zec umoču puha u čajnik.

Puh Hibernira gost-stanovnik Mad Tea-Party. On priča anegdote o tri sestre koje žive u bunaru i vuku statu. Ludi šeširdžija i martovski zec ga zamoču u čajnik. Jedva je u stanju ostati budan, ali se kasnije pojavljuje na suđenju Vapljanu.

Spade Gardeners Dvojica, Petica i Sedam pikova; animirane karte za igranje. Oni su “vrtlari” za Kraljicu srca. Alisa ih zatiče kako boje bijele ruže u crveno. Alisa ih spašava od pogubljenja kada kraljica naredi da im se odrubi glava.

Kralj Srca On je kraljičin muž, a ujedno i sudija na suđenju Ludu srca.

Kraljica srca Bijesna kraljica začaranog vrta. Ona je prava moć iza Zemlje čuda. Njen nasilan i nečuven temperament provocira Alisu da preokrene Zemlju čuda i vrati se u svijet iznad zemlje. Kraljica upoznaje Alisu sa Grifonom.

Srdačni vapec Jedina “osoba” u zemlji čuda koja izaziva Alisino saosećanje. Optužen je za krađu kolača u začaranoj bašti. Alisa ga spašava od kraljičinog gnjeva i pogubljenja.

Tri sestre Tri male djevojčice za koje puh opisuje da žive u bunaru.

Lažna kornjača Tužna “lažna kornjača” koja je nekada bila kornjača; on deli Alisa sa izveštajima o svom neobičnom obrazovanju. On recituje “Jastog-Quadrille.” Ime Lažne kornjače znači “teletina”, ime koje odražava značenje njegovog mrtvog stiha. On i Grifon nisu pretjerano neprijateljski ili grubi prema Alisi.

Grifon (Grif) Mitsko stvorenje koje vodi Alisu do Lažne kornjače. Kraljica ga upoznaje sa Alisom. Pristojan je prema Alisa i nikada nije otvoreno neprijateljski raspoložen.

Zamorčići Dio neefikasne porote na suđenju Ludu srca.

Svinja/Beba “Beba” nad kojom se Alis sažali kada vidi da ga Vojvotkinja okrutno testira. Dok Alisa bježi s njim, pretvara se u prase.

Mary Ann – Sluga Bijelog Zeca.

Scroll to Top